|
Planering
När du köper ett solsystem är det flera saker som är viktiga att tänka på, se nedan för några av de vanligaste frågorna.
|
Hur mycket el kan jag producera? Den totala effekten av ditt solsystem kan användas som underlag för beräkning av kW/h per år. Du kan beräkna den förväntade årsproduktionen genom att multiplicera kWp med 900. Ett solcellssystem med en total effekt på 10kWp beräknas enligt följande:
10kWp * 900 = 9000 kWh +/- 10 %
Detta beror på var i landet du befinner dig, solpanelens vinkel och grader samt eventuella skuggor och hinder för ljuset. Vad behöver jag? Solpanel, infästningsmaterial, växelriktare, kabel (och ev. DC-brytare), samt pluggar för anslutning till växelriktare. För att fästa dessa pluggar (MC4-kontakter) måste du ha en lämplig tång. Skyltar för säkerhetsmärkning av anläggningen krävs också.
I fasta installationer över 48V eller 200VA krävs att den installeras av ett registrerat installationsföretag. Hur stor växelriktare behöver jag? Oftast kan man överdimensionera solpanelerna med 10-15% jämfört med växelriktaren. Detta kan variera från produkt till produkt och det är därför viktigt att kontrollera produktens specifikationer och se tillverkarens rekommendationer. Vad måste göras för att få igång solsystemet? Kort sagt, du måste:
1: Montera fästmaterial och skenor på taket 2: Placera solpanelerna och anslut dem 3: Montera växelriktaren med kabel och anslut eventuellt till elnätet.
Inför installationer som är anslutna till elnätet ska du kontakta din lokala elektriker som ska föranmäla installation av produktionsanläggningar så att du kan bli pluskund.
I fasta installationer över 48V eller 200VA krävs att den installeras av ett registrerat installationsföretag. I vilken riktning ska solpanelerna monteras? Solpaneler kan installeras var som helst där det är sol, men den mest produktiva är i allmänhet i sydlig riktning. 35-40° på taket är mest normalt då detta är nära den optimala vinkeln för produktion på sommaren, den tid då norrmän producerar mest el. Om söder inte är möjligt är det ofta lönsamt med en öst-västlig konfiguration. För korrekta beräkningar måste hänsyn tas till var i landet du bor och vi rekommenderar att du kontaktar en lokal installatör för planering och installation. TN eller IT, 1 eller 3 fas. Vad behöver jag? Det beror på vilken typ av elnät du är ansluten till. Kontakta din lokala elektriker om du är tveksam. Hur stor kan anläggningen vara Det finns naturliga begränsningar i hur mycket utrymme du har, men om du ska sälja överskottskraft till din kraftleverantör kan det även finnas begränsningar för hur mycket kraft kraftbolaget tillåter dig att exportera, detta p.g.a. begränsningar i elnätet. Kontakta din lokala elektriker för att få en beräkning på hur mycket du kan exportera.
|
|
Val av växelriktare
Växelriktaren, även kallad solcellsomvandlare, är en av de viktigaste komponenterna i solsystemet. Här är det viktigt att välja en erkänd tillverkare för att säkerställa drift och livslängd.
|
Effekt Växelriktaren kan vanligtvis vara underdimensionerad med 10-15 %, men det beror på systemet. I vilket fall som helst måste du se omriktarens specifikationer och hålla dig inom dess värden. Stränginverterare: MPPT / Strings Har du solceller i olika vinklar som ger olika ljusförhållanden behöver du flera MPP-trackers. Det är också viktigt att se att den maximala och lägsta spänningen (som varierar beroende på ljusförhållanden och temperatur) ligger inom växelriktarens givna värden som anges i databladet. Din lokala elektriker kommer att kunna hjälpa till med detta.
|
Val av solpanel
Solpanelerna du väljer ska hålla i många år och här har vi samlat några av de viktigaste punkterna för att hjälpa dig göra rätt val.
|
Estetik Den största visuella skillnaden i solpaneler är färgen. Helsvarta solpaneler kan vara estetiskt snyggare och passa ofta bättre in visuellt än solpaneler i silver. Verkningsgraden hos svarta solpaneler är vanligtvis något lägre jämfört med de i silver. Storlek Om du ska installera i en stuga är en liten panel ofta det enklaste. I en industribyggnad kan det ofta löna sig med de största varianterna som är över 210*110 cm, men i ett hem är det oftast paneler på runt 180*110 cm som är mest lönsamma. Tjockleken på solpanelen är också viktig med tanke på att den måste passa infästningsmaterialet. Effektivitet och nedbrytning Panelens effektivitet är viktig för att utnyttja det utrymme du har tillgängligt på bästa möjliga sätt. Enbart watt säger inte så mycket, men sett i sammanhang med storlek (Watt per m2) hittar du effektiviteten. Det enklaste sättet att jämföra solpaneler är genom att titta på effektiviteten som anges i databladet för solpanelen. Högre effektivitet är också ofta en indikation på att panelen har en nyare teknik, vilket ofta innebär mindre nedbrytning och längre livslängd. Nedbrytning är också en viktig faktor då den berättar hur mycket solcellsmodulen producerar efter x antal år. Garanti Solceller har en lång förväntad livslängd och med ett långt garantisystem är du garanterad produktion under motsvarande år. Tier 1-producenter har en bra ekonomi vilket gör det mer sannolikt att de kommer att finnas kvar om 25 år. Produktionskriterier Materialen som används vid tillverkning av solpaneler är ett viktigt kriterium. De ska tillverkas av förnybara, återvinningsbara, giftfria och konfliktfria material.
|
|
Fästmaterial
Vid val av fästmaterial är det viktigt att välja produkter som tål det nordiska klimatet, speciellt med tanke på snöbelastningen som är många gånger högre i Norge än längre söderut. Som jämförelse har vi i söder 4,5kN/m2 och i stora delar av Storbritannien är det 0,5-1kN/m2.
|
Fästkomponenter Fästmaterial för solfångare består av få delar, men en del av delarna ändras efter vilken typ av tak det ska monteras på. Här sysslar vi med fixeringsmaterial på tak med tegel.
Fästmaterial för tegeltak består av följande:
Takkrokar, skenor, änd- och mittklämmor. Beräkning av fästmaterial För 1 solpanel måste du ha följande:
4x takkrokar 2x skenor 4x Ändklämmor
För varje ytterligare panel i samma rad, lägg till:
2x takkrokar 2x Mellersta klämmor
Du måste också förlänga skenorna motsvarande solpanelens bredd. Om skenorna är för korta ska de sammanfogas med en skarv för skenorna. För varje skarv på skenorna ska det finnas takkrokar på vardera sidan av skarven.
Om du ska ha en extra rad, upprepa samma sak som ovan.
|
|
Kostnader och support
Solsystem är en stor investering för de flesta. Här har vi samlat information om kostnader, intjäningstid och vad du kan få i stöd.
|
Hur mycket kostar det? Detta kommer att variera i stor utsträckning beroende på produktval, storlek på anläggning, typ av tak och behov av fästelement. Här har vi tagit utgångspunkt i ett 10kw solsystem fördelat på 2 rader som tål snöbelastningar på upp till 5,4kN.
1x Growatt 10kW inverter för IT-anläggningar: 24 995 NOK 24x Jinko Solar Tiger Neo 415W Mono: 69 480 kr
Monteringsutrustning och fästmaterial från Bisol: 31 405 kr Avdrag från Enova: -27 500 NOK Summa*: 98 380 kr
*Priset är baserat på exempelpriser och support från november 2022. Även egen insats och priser från din lokala elektriker/registrerade installationsfirma blir avgörande för slutsumman. När ska solcellerna betalas? Detta beror på flera faktorer där till exempel elpriset och stödet från Enova spelar särskilt stor roll.
Med exemplet ovan har du ett 10 kWp solcellssystem som har kostat 98 380 NOK och producerar 9 000 kWh +/-10 % årligen. Om elpriset har ett snittpris på 1 NOK per kWh, kommer enbart elpriset att innebära att solsystemet betalas av inom 11 år. Den senaste perioden har visat hur stora svängningar det kan bli i elpriset, vilket kan leda till att solsystemet kan tjäna pengar mycket snabbare.
När du är en registrerad pluskund kommer elleverantören vanligtvis att ersätta pluskunden för det du producerar mer än vad du förbrukar med något som kallas marginalförlustprocent. Denna taxa kommer vanligtvis att vara negativ då den är bra för elnätet med lokal produktion. Dessutom kommer faktorer som inflation och ökade bostadsvärden att förkorta intjäningstiden.
Det totala elpriset för hushållen, inklusive skatter och näthyra, var i genomsnitt 188,8 öre/kWh under 1:a kvartalet 2022. Det är priset innan elsubventionen dras av. Av detta totalpris var elpriset 117,2 öre/kWh, näthyran 27,9 öre/kWh och skatterna 43,7 öre/kWh. Källa: Statistisk sentralbyrå Kan jag få stöd för gröna åtgärder? Ja, det kan du. Per Från november 2022 får du upp till 47 500 NOK i stöd från Enova när du börjar producera din egen el. Själva installationen av systemet ger dig upp till 7 500 NOK i support. Resten av stödet beror på hur stor kapacitet anläggningen har. Du får 2 000 NOK per kWp installerad effekt, upp till 20 kW. Det betyder att du kan få upp till 47 500 NOK totalt. Själva installationen ska utföras av ett registrerat företag. Dokumentation av kostnader ska också vara i enlighet med norska lagar och regler. Källa: Enova Klicka här för att läsa mer och ansöka om stöd från Enova
|
Miljö och återvinning
Med solsystem sparar du inte bara pengar, det är också ett bra sätt att bidra till det gröna skiftet.
|
Är solpanelerna återvinningsbara? Ja, solpaneler kan återvinnas. De består till cirka 99,9 % av glas, aluminium och kisel och ska hanteras som elektronikavfall. Är solpaneler skadliga för miljön? Nej, solpaneler är inte skadliga för miljön. Under sin livstid producerar solpanelerna mycket mer energi än vad som krävs för att producera dem. När dessutom produktionen av dessa sker från grön energi, och solpanelerna är gjorda av giftfria och konfliktfria material, bidrar de i hög grad till det gröna skiftet.
|
|
Underhåll och drift
Det krävs väldigt lite underhåll på solsystem och nedan har vi samlat de vanligaste frågorna.
|
Ska jag tvätta solcellerna? Det korta svaret är nej. Det längre svaret är att det beror på: Det har gjorts flera tester som visar liten förändring i produktionen, men det beror förstås helt på hur förorenad ytan är. Till exempel bör löv, bladverk eller mossa tas bort. Om det finns en vinkel på mer än 15° är det vanligtvis lite behov.
Det är viktigt att du aldrig använder kemikalier utan endast rent vatten om du väljer att tvätta, eftersom kemikalier i värsta fall kan förstöra solpanelerna. Vad händer när det är molnigt? Solpanelerna kommer fortfarande att producera el, men i mindre utsträckning än i direkt solljus. Ska jag ta bort snö från solcellerna? Om det är svårt att ta sig till solpanelerna brukar detta inte löna sig. Anledningen till detta är att produktionen är mycket lägre under vintermånaderna, och att snö kan falla kort efter att den tagits bort. Insatsen som krävs är därför ofta för hög för att det ska löna sig. Fungerar solpanelerna sämre när det är kallt? Även om solen är lägre och dagarna är kortare under vintermånaderna har vi i norr fördelen av att vara svala. Solfångarnas effekt mäts oftast vid 25°C, men maximal effekt får man av solcellerna när det är nära noll grader. Hur länge håller solpanelerna? Eftersom solpanelerna inte har några rörliga delar har de en mycket lång livslängd. Produktgarantin på panelerna är ofta 15 och 25 år: De flesta solpaneler har ett tvådelat garantisystem från tillverkaren, Produkt- och prestandagaranti. Till exempel kan produktgarantin vara 15 år och prestationsgarantin 25 år. I så fall garanterar de själva produkten i 15 år, och att den ger x antal procent efter 25 år.
Detta kommer att variera från produkt till produkt och tillverkare till tillverkare, och du måste titta i produktspecifikationen för att hitta vad som gäller för din solpanel.
|
Garanti och reklamationsrätt
Då det inte finns några rörliga delar i en solpanel och lite underhållsbehov är det sällan något går fel, men om något skulle hända är det viktigt att veta om garanti och reklamation.
|
|
Har jag rätt att göra reklamation och garanti om jag köper produkterna själv? Ja, det har du. Det är skillnad på reklamation och garanti, då ett reklamation regleras av norsk lag, och en garanti är något tillverkaren tillhandahåller. Klagomål Enligt konsumentköplagen har du som privatperson alltid två års reklamationstid (klagomålstid) när du köper något av en professionell säljare. För varor som vid normal användning är avsedda att hålla mycket längre kan du klaga i fem år. Garanti Tillverkaren av varan lämnar en produkt- och prestandagaranti och kommer att gälla så länge du uppfyller tillverkarens krav vid köptillfället. Vissa tillverkare erbjuder också att förlänga garantitiden.
|
Allmän information
Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna om solceller och tillbehör.
|
Är solceller lönsamma i Norden? Solceller är absolut lönsamma i Norge. Även om det är mörkt på vintern har vi många soltimmar senare på året. Vid ekvatorn är det visserligen 12 timmars solsken under hela året, men i Oslo har vi till exempel över 18 timmar från soluppgång till solnedgång under sommarmånaderna. I Nordnorge är det lönsamt även utanför de mörka timmarna, och det finns flera ställen i norr där de har väldigt få regndagar. Dessutom hjälper snön till att reflektera solljus. Det är här bifacial/dubbelsidiga markmonterade solpaneler kan komma till sin rätt. Hur fungerar en solpanel? En solpanel består av solceller. Dessa är gjorda av kisel som skärs i tunna lager som kallas wafers och sedan kemiskt behandlas för att fungera som en halvledare och därmed ha en elektrisk positiv eller negativ laddning. Solpaneler tar emot energi från solen och omvandlar denna till el. Detta görs via halvledarna som får fotoner och elektroner att samarbeta. Detta kallas den fotovoltaiska eller fotoelektriska effekten. När fotoner från solen träffar solcellerna trycker de bort elektronerna från halvledarna i solcellerna.
Elektronerna som trycks undan rör sig mot metallplattorna på utsidan av solcellerna och som vatten i en flod kommer elektronerna att röra sig som en ström av elektroner i form av likström/likström. Vad är en inverter? En växelriktare är en enhet som ändrar spänningen från solpanelerna till en spänning som vi kan använda i våra hem. Solpanelerna levererar likström med mycket variabel spänning, medan vi använder 230V AC i våra hus. Växelriktaren gör om DC till AC och håller spänningen stabil.
I Norge har vi flera olika typer av nät som är indelade i 1 och 3 fas, TN, IT och TT. När du väljer växelriktare måste denna matcha den typ av nät ditt hus är anslutet till. Detta ska finnas i dokumentationen för ditt elsystem, men är du osäker på vilket nät du är ansluten till så kommer din elektriker att kunna svara på detta. Vad är en DC-switch? En DC-omkopplare är en fysisk switch som kan användas mellan växelriktaren (solomvandlaren) och solpanelerna. Den är avsedd att användas av brandkår och eventuellt service och ska kunna aktiveras genom att manövrera en strömbrytare monterad inom bekvämt räckhåll. Mono eller poly? Monokristallina solpaneler är moduler där varje enskild solcell skärs från 1 kristall. Detta ökar renhetsgraden och därmed effektiviteten. Detta är det mest utbredda sättet att producera högeffektiva solpaneler. Detta är ett dyrare sätt att producera, men är det mest utbredda på grund av högre effektivitet.
Polykristallina solpaneler är moduler där poly, till skillnad från monokristallina, är gjord av flera kompositkristaller i block som sedan skärs. Även om detta är ett mer prisvärt sätt att tillverka, kommer detta med nuvarande teknologi inte att kunna uppnå samma grad av renhet och prestanda jämfört med monokristallina celler. Tvåsidig / Bifacial? Dubbelsidiga paneler fungerar på samma sätt som vanliga paneler, förutom att de består av klart glas på båda sidor. Detta gör att de kan absorbera reflekterat ljus från baksidan av panelerna. Det reflekterade ljuset kallas albedo. En dubbelsidig panel kan uppnå mycket högre prestanda, men är helt beroende av att den installeras över reflekterande ytor. Sand i öknen, betong eller snö är bra exempel på detta.
På industribyggnader med platt, ljust tak kan detta vara ett gynnsamt sätt att producera på en given yta, men generellt sett rekommenderas detta inte på vanliga hustak då de bör monteras högre över marken för att minimera skugga och därmed få fler reflektioner. Solsystem med batteri? Batterier kan användas för mellanlagring av el och några av våra växelriktare är designade för användning med batterier och kallas hybridväxelriktare. Det är viktigt att använda batterier som är kompatibla med din växelriktare. Det sker en ständig utveckling med batterier, men den typ av batteri som rekommenderas från och med 2022 är LiFePo4 då dessa är mycket säkra i drift, och tål väldigt många urladdningar. Det är ofta en stor kostnad i samband med batterier och den måste därför vägas mot behovet. Är du ansluten till elnätet är det ingen nödvändighet, men är du inte ansluten till elnätet vid till exempel stugan kan det vara en nödvändighet. Vad är on- eller off-grid? On grid är ansluten till din elleverantörs elnät. Off grid är en separat krets som inte är ansluten till det allmänna elnätet. Detta kan vara av flera spänningstyper såsom DC 12V eller 24V. Denna typ av system är oftast kopplat till batterier för mellanlagring av strömmen. Vad är en hybridväxelriktare? En hybridväxelriktare är en solcellsomvandlare med möjlighet till batterianslutning för mellanlagring av el. Nivå 1 - Vad är det? Tier 1 är en beteckning för de företag som producerar solpaneler. Termen används av finansiella företag för att indikera tillverkarens ekonomiska ställning, men det säger ingenting om kvaliteten på själva produkten. När ett företag rankas som Tier 1, betyder det att de har en sund ekonomi och det är liten sannolikhet att företaget kommer att misslyckas.
Detta är en viktig faktor då solcellsanläggningar är designade för att hålla länge, speciellt i större installationer, men även för mindre installationer då tillverkaren ofta lämnar 25 års garanti.
|
|
Solcell - Ord och uttryck
Här hittar du de vanligaste termerna i databladet för solfångarna
|
Solpanel Solpanel är en vanlig term för solcellsmoduler (förkortat PV på engelska) eller solcellsmoduler. Detta är en sammansättning av flera enkla solceller, t.ex. 108 eller 120 st. i en ram. STC Standard Test Conditions - Detta är branschens teststandard för solcellsmoduler. Detta används för att lättare jämföra solcellsmoduler mot varandra. En av de viktigare faktorerna på STC är att modulerna testas vid 25°C. Nominell spänning Nominell spänning i en solpanel är endast ett värde som används vid testning, då under STC/standard testförhållanden. Detta kommer inte att avläsas genom att mäta spänningen eftersom detta beror på temperatur och ljusförhållanden. NMOT NMOT är en förkortning för Nominal Module Operating Temperature. Så här säger det något om temperaturen på solpanelen under vissa testspecifikationer. NOCT NOCT är en förkortning för Nominal Operating Cell Temperature. Detta säger något om temperaturen på solpanelen under vissa testspecifikationer. Voc - Spänning vid öppen krets Detta är spänningen för solpanelen vid öppen krets, utan belastning. Vmp - Spänning vid maximal effekt Detta är den spänning som mäts vid belastning när panelen arbetar med maximal kapacitet enligt givna testparametrar, till exempel STC eller NMOT. Isc - Kortslutningsström Detta är hur många ampere/hur mycket ström solpanelen kan producera när ingen last är ansluten, men plus och minus tills panelen kopplas direkt ihop. Detta är den högsta ström som solpanelen kan leverera utan att skadas. Imp - Ström vid maximal effekt Detta värde visar strömmen när solpanelen levererar med maximal effekt. Det är den ström du vill se när du ansluter en växelriktare. Pmax Pmax visar panelens maximala effekt under givna förhållanden. Effekten visas även under NMOT, STC och temperaturkarakteristiken i solpanelens datablad.
Detta värde anges oftast som en negativ procentsats, och används för att beräkna hur mycket panelens prestanda sjunker när temperaturen i modulen är över 25°C Effektivitet Effektivitet av solcell / modul effektivitet berättar hur effektiva cellerna / modulen (solpanelen) är. Detta värde anges i procent och anger hur stor andel av fotonerna från solen som solcellerna kan omvandla till elektricitet. Temperaturkoefficient Detta värde talar om effektiviteten vid olika temperaturer. Kort förklarat beror spänningen till solpanelen på hur mycket ljus de får och vilken temperatur solpanelen håller. När temperaturen sjunker under STC ökar effektiviteten och vice versa när temperaturen ökar. Värdet på detta anges i procent per grad Celsius.
|
Lagstiftning och säkerhet
Här är några av de viktigaste punkterna i förhållande till lagstiftningen och säkerheten i förhållande till solsystem.
|
Vad kan jag göra själv? Enligt Föreskrifter om elmateriel 21 § är Elefun skyldig att som leverantör av elinstallationsmaterial informera våra kunder om att installationsmaterial som är avsett att ingå i en fast elinstallation endast kan installeras av ett registrerat installationsföretag. På sikkerhverdag.no kan du läsa mer om vad du själv får göra med elarbeten. Kräver solsystemet en applikation? Det kan vara obligatoriskt att ansöka, men kommer att variera från plats till plats. Nybyggnation på befintlig bebyggelse är i princip ansökningspliktig, men så länge den inte väsentligt förändrar fasadens karaktär kommer den ofta att undantas från ansökan. Huruvida fasadens karaktär måste sägas förändras väsentligt kan bero på byggnadens arkitektur, om byggnaden är bevarandevärd men också områdets karaktär. Varje kommun har sin egen praxis och regelplan och vi rekommenderar därför att du rådfrågar din kommun.
Vid installation är det också viktigt att följa brandföreskrifterna så att det finns tillträde vid brand.
För att bli pluskund hos din elleverantör måste en godkänd installatör registrera en produktionsanläggning. Vi rekommenderar att du kontaktar din lokala elektriker. Vilka är kraven i förhållande till DC-brytaren? Enligt NEK (Norwegian Electronic Committee) 400.2018 kan solelomriktaren användas som frånkopplingsutrustning om det är lämpligt. Frånkopplingsutrustningen ska antingen aktiveras automatiskt vid växelspänningsbortfall på solcellsomriktaren, eller aktiveras genom att manövrera en strömbrytare monterad lättillgänglig för brandkåren.
Enligt NEK (Norsk elektronisk kommitté) 400.2018 ska solcellsanläggningar där DC-kablar matas in i byggnaden vara utrustade med utrustning för frånkoppling så att DC-kablar som matas in i byggnaden kan kopplas bort från solcellsmodulerna. Kraven anger att likströmsbrytarens hölje ska vara av obrännbart material eller monteras på obrännbart material, t.ex. tegelvägg eller eldplatta. Eldplattan måste sticka ut minst 20 cm från alla sidor av DC-brytaren. Skyltning och märkning av anläggningar och kablar I NEK 400:2018 (712.514.1.102) om Märkning av spänningsförande delar står det:
Alla platser på DC-sidan där det finns tillgång till spänningsförande delar ska ha en permanent märkning som anger att spänningsförande delar kan spänningssättas efter frånkoppling. Märkningen måste innehålla symbolen IEC 60417-6042
I kapitel 712.514.1.103 står det vidare: Alla solcellsväxelriktare måste ha en märkning som anger att solcellsväxelriktaren måste kopplas bort från all försörjning före eventuellt underhåll. Märkningen måste innehålla symbolen IEC 60417-6042
I NEK 400 kapitel 7.4.1 kan du läsa: När en bostadsinstallation inkluderar en solcellsinstallation krävs att installationen märks med symbolen på följande platser:
- Leveransstället för elinstallationen, dvs vid anslutningsskåpet - Vid mätaren när den är placerad långt från leveransstället - Vid konsumentenheten eller elcentralen till vilken solomriktaren är ansluten - Lätt synlig vid entrén till byggnaden ? Av byggnadens brandinriktningsplan, där den finns.
Källa: nek.no
Alla DC-kablar mellan moduler och växelriktare/omvandlare måste märkas. Märkning av spänningsförande ledare på DC-sidan ska ha en permanent märkning som visar att spänningsförande delar kan spänningssättas efter frånkoppling. Identifiering av AC- och DC-kretsar måste märkas så att de visar tydlig åtskillnad. Om DC-ledarna är färgkodade måste dessa märkas vid anslutningspunkterna:
- RÖD för positiv fasledare - VIT för negativ fasledare - ROSA för jordning om anläggningen är ansluten till jord.
Källa: Nelfo Oslo med omnejd Jordfelsbrytare, måste man ha den? Det finns inget krav på att använda jordfelsskydd i TN-installationer, men det finns krav på att göra det för IT- och TT-installationer. Där strömstyrda jordfelsskyddsanordningar används för att skydda solenergiförsörjningsbanor ska dessa vara jordfelsbrytare typ B, med några få undantag. För elektrisk separation (galvanisk separation) mellan AC- och DC-sidan av solcellssystemet kan typ A användas även på detta.
|
|